Угрожене животиње

Данас у свету и код нас постоји велики број животиња које спадају у угрожене. Захваљујући неодговорном и несавесном односу човека према природи многе животиње су данас угрожене а великом броју прети опасност од истребљења.

Непланским и неумереним сечењем шума, исушивањем бара и мочвара животиње су изгубиле свој дом и место где су проналазиле храну за живот. Свет у коме живимо стално се мења утицајем човека и животиње не могу да опстану у таквом свету.

У Србији постојо велики број животиња које спадају у групу угрожених. Такве животиње су: рис, мрки медвед, белоглави суп, дивокоза, сури орао, сиви соко и многе друге.

Рис

Lynx_lynx_poingЈедна од најугроженијих врста дивље мачке. Налази се готово пред истребљењем. Ово је животиња прелепога крзна, краткога репа и дугих ногу. Најпрепознатљивији детаљ на рису су његове уши. Уствари, чуперци на ушима који неодољиво подсећају на антенице. Научници сматрају да их данас у природи није остало више од 100. Управо је лепота рисовог крзна разлог због којег га ловокрадице данс гоне и убијају.

Нестанак шума, које су дом рису, још један је разлог њиховог нестанка. Рис губи свој дом и своје ловиште.

Сиви соко1

Сиви соко је једна врста сокола. Изузетан је летач. Он је најбржа птица међу свим птицама а уједно је и најбрже биће на Земљи. Научници су измерили да приликом обрушавања он постиже брзину од 320 km/h. Сиви соко се углавном храни птицама.

Он је угрожена врста. Научници покушавају да вештачким узгајањем и враћањем у природу повећају његов број и шансу за опстанак.

Белоглави суп

105516_beloglavi-sup01-foto-dreamstime_fБелоглави суп је ретка врста орла лешинара. Он је највећа птица у Србији, распон његових крила достиже и до три метра. Улога белоглавог супа у природи је огромна и незаменљива.Овај орао се искључиво храни угинулим животињама. Он је као чистач природе и на тај начин не дозвољава ширење заразе у природи.

Специјални резерват природе „Увац“ је место где данас можемо слободно посматрати овог небеског господара. Пре двадестак година ова врста је била пред изумирањем када је на простору увачких језера било 7 преживелих белоглавих супова.

Зато је задатак свих нас да мало више пажње поведемо о очувању природе и живог света у њој. Да нам се не деси да у неко скорије време ове животиње гледамо само на сликама.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: