Узвичник узвикује

У претходна два чланка писао сам о тачки и упитнику. Овога пута настављам даље, прича о знаковима у српском језику добија још једног  јунака а то је узвичник. Да би све било фер и према њему,  нисам могао а да му не посветим неколико реченица. Као што сви већ веома добро знате узвичник  је знак који стоји на крају узвичних и заповедних реченица.

Узвичне реченице

Узвичне реченице су реченице које су изречене у узбуђењу, повишеним или узнемиреним гласом. Узвичник  је, према томе, једна јако узнемирена и осећајна тачка. Узвичник ти казује да реченицу на чијем се крају он налази не изговараш хладно и мирно, већ са осећањем које је у складу са њеном поруком. У следећим примерима можеш да видиш како се узвичним реченицама исказују различита осећања (срећа, туга, страх, изненађење, очајање…) и да на њиховом крају стоји знак о коме причамо. Кликни на слику и провери која су осећања исказана. Обрати пажњу на узвичник. cool-cartoon-6205184 А ову са страхом који се осећа у твом гласу. Десило ти се сигурно некада да си се уплашио. Храбрији ђаци можда неће разумети ову реченицу.cool-cartoon-6205031cool-cartoon-6205235 Узвичне реченице не треба узвикивати, једино ако је неко коме се желиш обратити на другој страни улице или се налази на другој страни брда.

Заповедне реченице

Узвичник се налази и на крају заповедних реченица. Треба да знаш да за разлику од узвичних заповедним реченицама се изражава заповест (наређење), захтев или молба. Вероватно ће се многи од вас пожалити како вам стално неко нешто заповеда, било да је мама, тата, старији брат или сестра, учитељ… Сетите се одмах да вам се они тада обраћају заповедним реченицама. Као у овим примерима.cool-cartoon-6204988 Међутим, не заборави да се често и ти обраћаш другима на овај начин, са неком молбом. Дођи код мене после школе! Мама, направи ми торту за рођендан! Лука, дај ми бицикал један круг! Погледај који знак стоји на крају ових реченица.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: