По брку се познају јунаци

Радећи са својим ученицима на тему народног јунака, Марка Краљевића, један мој ученик мудро рече: „Људи који имају бркове у свему су главни“. Своју претпоставку, тај  ученик,  објаснио је говорећи како су они мудри, храбри и да се за све они питају. Иако је ово тврђење наишло на топао пријем код осталих ученика, да не спомињем да  нас је уједно и насмејало, никако не могу а да не приметим како деца понекад имају тако јасну, интуитивну слику истине.

И зар није тако? Зар „бркајлије“ стварно нису, како мој мудри ученик рече, главне у свему? Да ово није само једно наивно тумачење дечијег ума, ево мало и доказа за то.

2010_babies_007Вук Караџић

Најпознатији или један од наших најпознатијих ,поносних носилаца бркова. О томе да је „главни и одговорни уредник“ српског језика поред бркова говоре и многе друге ствари. Колико су му бркови помогли у свему ономе што је урадио за нас и за језик не бих могао са сигурношћу да кажем, али да је урадио много – то сви знамо.

Вук Караџић је био наш филолог, реформатор српског језика, сакупљач народних песама, прича, обичаја. Писац је првог Речника српскога језика.

Овај бркајлија  водио је прави рат за увођење народног језика у књижевни. И како то једном бркајлији,хероју и доликује тај рат и добија, српски језик потискује славеносрпски који је до тог тренутка био језик образованих људи.

Данас,ово озбиљно и помало намргођено лице нас посматра из читанки, слика са зидова наших учионица. Многе школе у Србији носе име овог великана.

Karađorđe_Petrović_by_Vladimir_Borovikovsky_1816Карађорђе Петровић

Ево још једног поносног власника „украса под носем“. Карађорђе Петровић, вођа Првог српског устанка.  Да видимо  да ли је и овај брка био главни и у чему. Има много доказа који говоре да јесте. На народном збору у Орашцу, овог брку народ бира за вођу који би их повео у коначни обрачун са Турцима.

Да ли због својих бркова или због своје доследности и строгоће уживао је велики углед међу народом, али и међу осталим српским вођама. Познато је да су га се многи плашили због своје преке нарави и због спремности да се до краја бори за своје циљеве.

О величини Карађорђа Петровића говорио је и велики Наполеон, који га је описао речима: „Лако је мени бити велики с нашом искусном војском и огромним средствима, али далеко на југу, на Балкану, постоји један војсковођа, изникао из простог сељачког народа, који је окупивши око себе своје чобане, успео без оружја и само трешњевим топовима, да потресе темеље свемоћног османлијског царства и да тако ослободи свој поробљени народ. То је ЦРНИ ЂОРЂЕ и њему припада слава највећег војсковође!”

Tesla-c-1-portret_resНикола Тесла

А шта тек рећи за овога бркатог генија. Име Николе Тесле надалеко је чувено и признато. Особа невероватне генијалности, урођене интуитивности и визионарског погледа на свет.

Свет без његових изума, патената не би се ни могао замислити. Проналасци који су наше животе учинили толико зависним од њих да то готово не можемо ни да схватимо.

Шта је то што је овог генијалног брку учинило толико великим и главним?

Да ли разлоге његове генијалности треба тражити у његовом детињству, када је још као дечак, у својим  играма смишљао и правио неке најневероватније ствари. Почевши од прављења удице за пецење, коју до тада никада није ни видео, којом је на чудесан начин ловио жабе, генијалног плана за хватање врана, прављења стрела које је одапињао до невероватних даљина.

Па све до чувеног догађаја када дечак Тесла, на запрепшћење становника Госпића, решава проблем ватрогасној јединици, чија ватрогасна кола и њена пумпа за воду, за време једне параде уопште није радила, иако су многе ученије главе прилазиле да реше проблем.

10649670654f15682c8000a720907434_origЉубивоје Ршумовић

Добро познато лице и на њему „диван и негован украс“. Да ли има неко ко није прочитао, рецитовао бар једну његову песму? Има ли таквог јунака који не зна да певуши песме: „Лако је пруту“, „Вуче, вуче, бубо лења“, „Миш“, „Другарство“. Па, наравно да нема! Писац за децу и о деци. Његове песме и текстови су обавезан гост саваког буквара и читанки. Доброћудни брка са необичним осећајем за разумевање детета и необичним приступом. Да би дете постало човек тако се треба према њему и опходити.

Мени и мојој генерацији у лепом сећању су остале епизоде једне од најпопуларнијих серија за децу „Форе и фазони“. Емисија која је могла да држи пажњу деце својим, шареним, духовитим, музичким и разним другим садржајима. Сећам се да смо после данима са друговима, препричавали и обилато користили форе и фазоне  које смо покупили у овој емисији.

И да се сада вратим на сам почетак овога чланка, од мог ученика и од његове храбре изјаве. Зар није био управу?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: