Рукуј се, не уваљуј ми руку!

Поздрављање, као један вид социјалне интеракције међу људима, данас се сматра  нормалним, уобичајеним и прихватљивим начином понашања. Од учтивог поздрављања у разним приликама, пријатељског грљења и тапшања по леђима до љубљења као најприснијег облика поздрављања, све су то само варијације на тему.

Руковање је  један од облика поздрављања. Још увек се сећам објашњења  професора са факултета, који нам је говорио о симболици руковања. Настао као израз жеље да се отвореним и пруженим десним дланом покаже одсуство било каквог оружја и зле намере према ономе коме је рука пружена.

Значи, руковање по природи ствари је потврда „добрих намера“ онога који руку пружа. Питам се, да ли се ишта од те симболике и данас задржалао и да ли ми уопште и размишљамо о томе када се са неким рукујемо? Колико пажње обраћамо на начин како то руковање изводимо?

Идеју за овај чланак сам добио током разговора са мојим најбљим пријетељем, који ми се пожалио како га нервира што неки не умеју ни људски да се поздраве. Најблаже речено када се рукују воле да вам утрапе руку као да вам кажу : „Ево ти је, сад је она твоја брига„.

Разговарајући тако о разним варијацијама „ручних техника поздрављања“ нашао сам неколико типова људи са којима сам имао прилику да се рукујем. Верујем да је и већина вас  имала  част да се поздрави са њима.

handshake

Култура руковања

КОСТОЛОМАЦ

Сигурно сте читали о томе како чврст стисак руке доста тога говори о човеку. Такав стисак одаје утисак отреситог човека, особе са јасним циљем, амбициозног. Нажалост ,„костоломац“ je вероватно, у најбољој  жељи да покаже своју отреситост и амбициозност ,  заборавио да подеси свој стисак на људску врсту. Да је негде потребна преса за пресовање гвожђа расходованих четвороточкаша био би сигурно први избор. Овако, jадна мајка онога са ким се он пријатељски поздрави.

Првих неколико секунди је заиста срдачно, онда осмех замењује нека врста болне гримасе, као код мигрене и неко пуцкетање у пределу шаке.

Код овога типа не показујте превелико одушевљење што сте га упознали. Што је ваша срдачност већа, стисак је јачи. Што је контакт приснији агонија је већа.

ЛЕВОРУКУ ЏОН ВЕЈН

По мени, прави пример „каубојског“ поздрављања. Као што му и име каже овај тип се поздравља левом руком. Том приликом се изводи један јако компликован захват. Тело се поставља бочно у односу на особу са којом се рукује. Изводи се потез „путање косог хица“. Особа која треба да прихвати понуђену руку има проблем са оријентацијом. Којом руком прихватити „надолазећи пројектил“? Левом или десном?

ШТЕДЉИВАЦ

Има и оних који своју руку доживљавају као неку врсту непроцењивог богатства ( не може им се ништа замерити, управу су). Неки је сматрају и потрошним материјалом о чијој употреби треба водити рачуна и примењивати крајње рацоналне мере.

Овај тип ће приликом руковања  извести класичан поступак поздрављања али његова шака никад неће лећи у вашу.

Руковање ће се завршити нечим што више личи на неко ритуално додиривање врховима пристију, као у неком древном обреду.

ПАЦИФИСТА

Тај би дао руку за све. И даје је. За разлику од костоломца он је безазлен тип. Он воли живот, воли да дели, па ће вамо при поздрављању без икаквог страха препустити шаку. Без икаковог стиска предаће вам је на чување.

При руковању са њим човек се осети некако почаствован. Осећате у исто време и задовољство али и терет због указаног поверења и тешког бремена чувања ове деликатне стварчице.

То су били неки од типова са којима сам ја имао прилику да се рукујем. Ако знате још неки тип слободно јавите.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: