Мала матура, испит (не)зрелости

test

Протеклих 15-ак дана a и сад још увек је актуеална тема поништене мале матуре и мало по мало она се опет наметне, искочи. И док сви очекују да се пронађе прави кривац, иако свака од страна кривца проналази у неком другом, скидајући сваку одговорност са себе, изгледа да ће се све завршити по оној старој „свако чудо за три дана“.

Пишући овај чланак није ми била намера да тражим кривца и да свој прст уперим у њега. Ово су само моја размишљања о ономе што се десило..

Како смо дошли у ситуацију да се све претвори у једну велику збрку, један хаос?

Mamal amaturaПо самој дефиницији ствари, полагање мале матуре би требао да буде један озбиљан чин. Тренутак у животу сваког основца где би он требао да покаже шта је то  за тих осам година васпитавања и образовања успео да угради у себе, своју личност. Испит коме се приступа крајње одговорно са великом жељом личног доказивања и успеха.

Не могу да се отргнем осећају да родитељи и школа годинама хране несигурност ђака, деце. Школе, награђујући ученике нереално високим успехом, што се касније испостави медвеђом услугом. Данас по школама имамо велики број ученика са одличним успехом, а о „вуковцима“ да и не говоримо. Такође, и родитељи често претерују у својим жељама, притисцима да им дете има петице из свих предмета. Можда би ту ипак требало повести рачуна о реалности оцењивања и утврђивања успеха

Још једна ствар која ме је збунила, изненадила. Како разумети чињеницу да су деца куповала тестове за малу матуру? Који је мотив некога основца да то уради? Како пишу и говоре медији цена тих тестова је била 2000 динара, а ја не могу да поверујем у то да су деца без знања родитеља долазила до њих. Што значи, ако су их куповали, родитељи су има  сигурно давали новац.

Мени је јасна жеља родитеља да свом детету помогне у одрастању, савладавању животних препрека. Ту нема ничег спорног и то је природан процес. Уосталом, родитељи живе да би своју децу видели успешном, сретном. Питам се да ли су у овом случају изабрали прави начин? Тест се и може купити. Да ли је тиме купљено и знање? Неће се баш све у животу моћи купити! Једна млада особа са својих 14 или 15 година остаће без јасне слике својих могућности, способности. Уљуљкан у осећај варљиве супериорности коју храни сведочанство са „добрим“ оценама и Вукова диплома, та млада особа је понекад далеко од оне реалне слике свога знања. Невоља је што отрежњење може доћи јако брзо, можда већ у првим годинама  средње школе.

Да споменемо и ону другу страну, која је у овој збрци некако запостављена и мало се о њој прича. Шта ћемо са оном децом која су се својски припремала за малу матуру? Може ли им неко објаснити зашто је матура поништена и како су сати њиховог спремања, труда једним оваквим поступком потпуно избрисани и поништени.Где је ту смисао самог полагања овог испита? И како то обично код нас бива, они који играју по правилима, чисто, на крају буду они којима ћемо се подсмевати и који ће испасти наивни.

Што се Министраства тиче, оно би требало да у годинама које ће доћи осигура да се овако нешто више никада не понови. Оно не може  да побегне од одговорности за ово што се десило.

Само схватање овога испита требали би променити. Није мала матура рат између Министраства просвете и школе,са јенде стране и деце и родитеља са друге, где се сви користе оном изреком да је у рату све дозвољено.

Није баш све!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: