Мали квиз знања

Једно од честих питања са којим се сусрећемо готово сваки дан када радимо са децом или разговарамо са колегама је како мотивисати децу за учење, како им наставу учинити занимљивијом. Не верујем да има иједног учитеља, наставника који није био у прилици да види како му ученици на часу “дремају” са жељом да у том тренутку радије буду на неком другом месту (без увреде).

Тада у сврху борбе са “школским непријатељем број 1″, досадом,  посежемо за неким кецом из рукава који би отерао овог “негативца”. Јако моћно “оружје” за ту сврху је powerpoint презентација.

Знам да ће сада многи помислити на оне досадне презентације где уз мало слике и текста покушавамо да кажемо ученицима оно што смо им већ више пута рекли.

Међутим, има много, много, других начина за коришћење ових презентација и једини ограничавајући фактор је  наша умешност и способност да их направимо.

Једна од могућности прављења ових презентација је и у облику  интерактивног квиза, где би ђаци имали прилику да се међусобно такмиче. Такмичарски дух, жеља да се покаже знање је јак покретач дечијих активности.

Ево једног примера како сам  направио један кратак квиз знања, који се може применити у уводном делу часа, као нешто што би требало да “пробуди” ученике. Ради се о квизу знања за ученике првог разреда, са темом везаном за живу природу, конкретно за животиње.

Ако у школи имате пројектор то би још више допринело бољем утиску и још више мотивисало ученике.

1

Почетак квиза Чик погоди

Следи прво питање и три понуђена одговора, ученици би требало да добро прочитају одговоре а потом да се одлуче за један.

2

Задатак са понуђеним одговорима

Када ученик (учитељ) кликне на један одговор сазнајемо да ли је решење тачно или нетачно.

3

Тачан одговор. Идемо даље.

4

Погрешно. Да покушамо опет.

Овај квиз има шест питања и можете га користити у уводном делу, може и у завршном а можете му наћи и неку другу примену у било ком делу часа.

Проверено ово деци никада није досадно!

Овде можете да преузмет квиз, пробајтте па се сами уверите у његове ефекте.

Kviz znanja- za BLOG

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: