Међународни дан мушкараца

Baby-Girl-Giving-Flower-To-Baby-Boy-WallpaperУ многим  земљама света 19.новембар се прославља као Међународни дан мушкараца. Овај празник није настао из жеље да и мушка популација има „свој празник“, нити да се овај дан такмичи са Међународним даном жена. Управо супротно, циљ овога празника је да промовише већу полну, родну равноправност, да се фокусира на поспешивању и побољшавању физичког, емоционалног, социјалног аспекта живота мушкарца и дечака.

Посебна пажња се посвећује промовисању здравих стилова живота мушкараца јер бројна истраживања показују да је животни век мушкараца  краћи од женског. Недостатак физичке активности, неправилна исхрана, немар и небрига према здрављу карактерише данашњег мушкарца. Као последица тога приметно је учесталије оболевање од карцинома, чешће појаве срчаних  и можданих удара.

Овим међународним празником  настоји се да се истакне позитиван мушки узор где се акценат не ставља само на познате јавне личности из света филма, музике, спорта већ се у први план стављају људи из свакодневног живота. Узорни очеви, мужеви ,партнери.

Кроз различите активности овим празником жели да се још једном истакне проблем дискриминације жена у области социјалних услуга, друштвеним ставовима и очекивањима. Овим празником се покушава формирати позиција мушкарца као сигурног партнера  у броби против насиља у породици, савезника у подизању свести о превенцији насиља над женама у породици и друштву.

Идеја је поставити модел модерног мушкарца, као битног ослонца у породици, поузданог партнера у браку, угледног појединца на послу и друштвеној заједници.

Сретан нам сутрашњи празник! 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: